Lucca

Filippino Lippi in de San Michele kerk van Lucca

Published in

Een bezienswaardig schilderij in de kerk is het 15e eeuwse werk van Filippino Lippi. Het is de Heilige Jerome, Sebastiaan, Rochus en Helena voorstelt die we aan het einde van het rechter schip zien.

Filippino Lippi was de zoon van de schilder Filippo Lippi. Hij studeerde na de dood van zijn vader verder met Botticelli. Uitzonderlijk aan dit werk is dat er vier heiligen worden getoond zonder afbeelding van de madonna erbij.

Piazza San Michele in Lucca

Published in

Het hart van Lucca is de Piazza San Michele, de plek waar vroeger Romeinse forums waren.San Michele in Lucca
Weinig monumenten zijn zo adembenemend mooi als dit pronkstuk. De San Michele kerk is gebouwd in 1070.  Doordat er zoveel geld aan de gevel van deze kerk werd uitgegeven, is de bouw nooit voltooid omdat het geld op was. Voor de rest bleef er praktisch niets meer over. Het is een van de mooiste kerkgevels van heel Italie geworden. Kleine loggia's zuilengangen en prachtige gedraaide zuilen sieren deze gevel.
De bijzondere gestreepte marmeren muren vinden we ook terug in de andere kerken van Lucca. Die bouwstijl was afkomstig uit Pisa en werd ontwikkeld door de handelskontakten met de Orient. Door de weelderige invloed van de Byzantijnse kunst werd deze bouwstijl Pisa - Romaans genoemd. Van deze exotische stijl is in het sober interieur van de kerk weinig terug te vinden. Het gaat echt om de gevel.

Inhoud syndiceren